Saturday, August 22, 2009

Misi Berjaya

Pejam celik pejam celik dah masuk balik bulan ramadhan. Alhamdulliah den masih lagi berkesempatan menyambut ramadhan kali ni.......den memang suka bulan ramadhan ni....den raso masa lebih panjang lagi.....lebih banyak keja leh buat....lain lah bila bulan ramadhan ni......feeling dia lain dari bulan2 yang lain....

Semalam dalam kul 6 petang abeshuk ajak keluar round2 kat PD....saja2 je...so dalam kereta weols practice lah baca niat puasa beramai2...alamak.... tersengut2lah bacaan....maklumlah setahun sekali.....nak mengajar Lip Lap konon.....weols pun tak lepas lagi.....ingat2 lupa lah. Tapi akhirnya berjaya lah jugak.....

Malam tu weols berkesempatan bertarawih kat Masjid poly. Masa cuti ni boleh lah den gi sembahyang terawih sebabnya budak2 poly ramai yang balik kg....so lapang lah sikit....kalau hari bekerja....jangan cari pasal....ramai tu....sampai kena sembahyang kat luar. Bukan apa den kan bawak Lip Lap sekali....so kalau ramai2 tu tak sesuailah bawak budak kecik takut ganggu kan....tapi so far Lip Lap tak kacau...even ikut den sembahyang.....yang den kagum kat Lip Lap....dia sikit pun tak join budak2 lain berlari2 dalam masjid tu....itu sudah bagus....just for test....kalau dia join ngan budak2 lain berlari2 dalam masjid nampaknya....den dah tak leh lah gi sembahyang terawih kat masjid lagi. Tapi takut gak mula2 je....sok2 dia jadi tekongnya. Tapi kalau dapat sembahyang terawih kat masjid kan memang best lah....barulah rasa suasana bulan ramadhan tu.

Den bangun sahur dalam kul 4 lebih....sekali jam berbunyi je...den dah meloncat bangun....ala awal2 boleh lah kan.....So masak yang simple2 je....wat air panas....bila dah siap terhidang baru kejutkan abeshuk dan Lip Lap....

Mula2 misi nak ajak Lip Lap bangun sahur tak berjaya walaupun den dah bangunkan dia dan basuhkan muka dia....tapi dia tido balik....so weols bersahur berdua je lah.....Lepas weols sahur....weols mulakan balik sesi pujuk memujuk....dan akhirnya Lip Lap bersetuju untuk sahur dengan syarat dia nak bersahur atas katil....apa2 saja lah janji bersahur....so ikut perjanjian....Lip Lap tak leh makan dan minum sampai azan zohor nanti.....tak tau lah macam mana lagi....tengok lah dulu prestasi dia macam mana.....

Anyway sempena bulan baik ini den memohon maaf pada sesiapa yang membaca blog den dan selamat berpuasa kepada semua.

Masa kat opis sempat lagi mengadakan hari memantai untuk jabatan.....


Area perempuan yang lengang....hanya tinggal student yang tidak berkesempatan balik sahaja.....

Lip Lap yang amat suka dapat gi sembahyang terawih....terpaksa redha walaupun berulang kali bertanya nape dia kena dok area pompuan....dia kan lelaki.....tanya abah lah....


Lauk bersahur yang very the simple....janji panas......masa baru2 sahur ni makan nasi putih je pun lalu....


Acara suap menyuap....habis sepinggan tu.....semoga Lip Lap dapat menjalani ibadat puasa ngan sempurna.....

1 comment: