Friday, January 14, 2011

Mersing oh Mersing

Sekali lagi minggu ni weols cuti pada hari jumaat......yahooo......so kali ni planning nak gi 2 3 tempat dan last2 tak tau nak pilih yang mana satu.....dan holiday kali ni pilihan dibuat oleh Lip Lap setelah weols sebutkan 3 tempat percutian.....yang sedap di pendengaran Lip Lap adalah Mersing.

Abeshuk suka sangatlah....gi tempat2 terpencil....leh tengok kampung orang.....perjalanan adalah memakan masa 5 jam di campur dengan 3 kali berhenti.....ditahan polis....sesat....dsbnya. Weols masuk highway Simpang Empat Alor Gajah dan keluar tol Ayer Hitam.....Dalam pukul 12 tgh weols sampai kat sana. Perjalanan ke sana agak boring beb.....hutan kiri kanan.....jalan best lenggang dan tak banyak kereta....bila nak masuk Mersing tu abeshuk leh feeling Shumaker.....

Sampai2 cari tempat pot dulu....lepas tu cari maklumat mana mahu mengayau......so petang2 weols telah menjalankan ekspedisi round2 sekitar Mersing.....masuk ceruk sana....sini.....gi Pasar malam.....

Masa weols round dalam kampung kat Air Papan....tiba2 abeshuk cakap tu dia rumah Pak Malau......den yang terpingga2 tengok je rumah papan tu sekali lalu.....dan agak heran macam mana abeshuk boleh tau.....ada signboard ke apa......bila den tanya macam mana dia tau.....dia cakap dia teka aje......dalam hati den berkata2 sapa Pak Malau tu macam familiar aje......abeshuk bagitau ala rumah Pak Malau........itulah rumah bapak Sri Mersing.....toing2 toing2....terkena lah pulak......lepas tu beria2 tunjuk kat Lip Lap....tu rumah Damak....rumah Awang Sulung.....sabar aje lah....

So layan kan aje lah gambar2 yang tonggang terbalik ni ye......

Weols lepak kat Hotel Seri Mersing Malaysia....macam mana hari jumaat pun bilik penuh......tinggal bilik family aje......

Abeshuk yang bersemangat mencari maklumat untuk mengayau......sementara den meluluskan urat saraf....

Tempat first yang weols jalan adalah pantai di sekitar hotel......kotor dan banyak sampah......tiba2 teringat kat PD yang bersih

Budak bucuk ni bergambar kat Pulau2 ikan lumba2.....

Betul ke Mersing ni detinasi Pelancong......hmmm nahi2.....kalau tak ada Pulau Tioman......tak menarik pun......biasa2 je tiada kelainan

Kalau abeshuk yang tangkap gambar.....memang Lip Lap bersopan santun ketika bergambar...

Taman mainan pun ada

Kat PD perlu jugak buat macam ni.....ingatan sesama mahluk manusian......


Teko Alladin.......gosok jangan tak gosok....



Pagi2 weols adalah pergi berjogging di tempat rekreasi di Mersing

Ekceli berjogging sambil bergambar.....


Kat Pengkalan Nelayan pun weols pergi....

Weols juga gi sampai Pantai Air Papan....yang mana pantainya lebih cantik.....sambil feeling2 tak pernah nampak pantai......sedangkan hari2 nampak pantai.....


Berpelukkan di tepi pantai ....

Weols juga tak ketinggalan gi Pasar Malam kat Mersing di tepi pantai......berkerumun orang beli buah nangka ni......ingatkan apa.....

Kat sini banyak sungguh ulam2 di jual......

Banyak juga den jumpa lauk Suluh Keladi ni di jual kat sini.....tapi den tak try pun...

Kat sini boleh beli makanan dan leh makan kat tebing laut tu......

Apam balik dia warna hijau dah.....

2 3 kali gak den lalu kat Politeknik Mersing ni manalah tau kot2 terserempak ngan MBT atau keta Alladin....boleh gak pantau bersembang2 sambil tengok2 Politeknik Mersing kan.....tapi tak de rejeki berjumpa di sana....

Plaza D'Jeti....teringat nostalgia tahun 2001 masa weols dan member2 gi Pulau Tioman.....syoknya masa tu.....bila nak gi lagi kat sana.....

1 comment:

Q E Q E N said...

wow ! lalu kat Poli Mersing. HUHU. takpe takpe. ade rezki kita jumpa ye kak. :) insyaAllah ~