Wednesday, December 1, 2010

Blue Keys

Sejak 2 mejak ni adalah beberapa member opis yang bawa kuih muih yang dibuat sendiri untuk member2 terdekat…..kalau sedap terus minta resepi gitu. Mula2 member den yang baru kahwin tu minta resepi…..minta dari 2 minggu lepas tapi sampai ke minggu ni tak buat2 lagi….lepas tu dok ulang tanya esen vanilla nak kena letak ke……serbuk penaik banyak mana……so lepas di perli asyik tanya pasal resepi aje….so dia dengan nada semangatnya berkata …….ok esok tengok dia akan bawa kek ke opis. Taraaa…..esok nya segedabak kek di bawa ke opis……

Gebu ko tapi dia gunakan minyak masak….so rasa kek dia macam rasa apam pulak. Oleh kerana kejelousan melihat member den ni first time buat kek dah menjadi maka den pun telah meminta resepi dari pemberi resepi utama. Ala bila resepi diberi….. ada lah pulak alasan tak leh buat lah sebab pakai tepung blue keys…..kita tak de blue key kalau pakai tepung gandum nanti tak jadi pulak…..maklumlah den ni phobia sebab pernah buat kek batat….tak naik keras kedengkung.

Tup2 belah petang ada orang bawakan den 2 cawan tepung blue keys…..dengan ucapan esok bawa kek ye…..Perghhh tertekan tipah dengan ucapan manja tu…….Alhamdulliah dengan berkat kesabaran dan tidak putus asa den telah membuat kek marble kukus colourfull yang sangat sedap…...sungguh......resepi pun senang aje…den namakan resepi ini Resepi Kek Kukus Ibu Adibah……cuba jangan tak cuba ye.....senang bangat...…..resepi yang den buat ni adalah untuk bilangan ahli keluarga yang tak ramai ye…..satu loyang kecil saja…

Resepi Kek Kukus Ibu Adibah

Gula ¾ cawan
Majerin 1 cawan
Telur 3 biji
epung Blue Key 1 cawan
Pewarna yang menjadi pilihan hati


Tepung blue key yang diberi......den guna separuh aje.....terima kasih ye Dib...

Mula2 gula dan marjerin di putar....putar22

Dah kembang....masukkan telur satu demi satu.....blend lagi....dan lagi....


Assistance den yang nak interprem.......


Last kali masukkan tepung blue key....blend lagi.....

Dah selesai ko warnakan lagi mengikut kesukaan ko......satu cawan satu warna ye.....


Masuk dalam loyang ikut kreativiti ko....

Kukus 45- 1 jam.....lepas tu makan masa panas2.......fuh....

1 comment:

Icha@tia_Izzzarra said...

Kalau bakar boleh tak resepi ni? Brape suhu da time?