Thursday, May 27, 2010

Decoupage

Korang tahu ke apa bendanya Decoupage tu.....den pun baru ari ni tahu......nak sebut pun kena berulang kali tanya.....iyelah kan bahasa2 Perancis ni.....tapi kalau rajin gak nak menyebutnya bunyi macam dikupas je......tapi slang tu kenalah macam orang perancis ye......cuba try tengok.....

Ini semua kerja2 orang2 seni kreatif......dan orang yang mempunyai minat pada english style......orang macam den ni yang keras tangan ....hanya mampu menegok je lah.......Tu pun nasib baik ada member den tunjukkan kalau tak sampai bila2 pun tak tau......
Member den ni belajar buat benda ni kat kelas.....belajar ngan beli barang katanya habis gak RM290....so kiranya amatur lagilah kan tapi kan hasilnya boleh tahan gak......dan boleh buat pendapatan sampingan ko.

Hari ni kerja2 opis semua dah beres.....markah final pun dah key in.....komputer opis pulak buat hal nak kena hantar format lah jawapnya......so den pun menggunakan masa terluang den untuk menimba ilmu decou page ni lah....he..he.....tiba2 nak cover.....sebab buat kat opis.....shssssy...


Ekceli masa untuk siapkan satu barang ni tak lama pun....den rasa 1/2 jam dah siap dah....kalau tekun dan tabah....den dah rakamkan step by step cara dia.....ala senang je....den pun leh buatlah......tiba2 je berlagak kreatif......Cara2 ialah:


Ni bukannya alat penampau muka @ alat pengibas lalat ye.....ni copper....beli kat kedai RM2....berapa gega dia....dah beli kat kedai 2 hinggit...gega dia RM2 lah.....


Ni contoh 1 yang dah siap....gunanya.....tak de guna sebenarnya.....hanya untuk hiasan sajok....


Ni kira macam beg tembakau lah bagi orang2 yang nak buat decoupage ni.....segala peralatan, berus, tisu, kaler, span, varnis dll ada kat dalam tu.......


Mula2 ko kaler ngan guna entah lupa pulak nak tanya apa kebenda namanya benda tu....ala macam cat lah.....ko cat kasi rata 2 layer.....nak lagi cantik pakai span....


Dah sudah colur dah puas hati ngan kerataan cat yang pilih.....ko keringkan gunakan dryer......


Ni ko adjust2 lah nak letak gambar kat mana......jangan lekat dulu......


Lepas tu ko gunakan lah kreativiti ko untuk mengecat.....kaler pilihan hari ini adalah hijau....ko tengok tangan dia mengaler.....macam bionic women.......laju tu.....


Tiap kali lepas kaler kena keringkan ye....lepas den tak tunjuklah....faham2 sendiri ye....sapa tak faham angkat tangan ye....

Lepas tu sapu pulak Jo Sonja....adek beradik Jo Sorus.......untuk tujuan lekatkan gambar tadi....


Dah lekatkan gambar tu...ko beruslah balik gambar tu.......kasi dia melekat dan terlekat.... boleh nyanyi2 kalau nak....


Lepas tu ko printlah apa2 ayat2 cinta yang kau berkenan.....lepas tu gunting tepi2 dia biar ada ayat je....kertas tu tak payah......

Last sekali ko tempek lah kat mana yang sesuai.....gunakan cara masa nak gam anggur tadi tu.....ok last sekali varniskan......kasi tahan lama sikit.....

Tiba2 den interprem.....ni lah hasilnya...tantik tak.......sedia untuk dijual....RM15.....kalau nak beli boleh contact den gega RM17......RM2 upah den lah beb......

4 comments:

ratu kaya said...

oooo... amik untung ats angin yer...

Bidarabiru said...

ramai o orang dah kaya buat bisnes atas angin ni....tu yang nak try tu....

Wasima Omar said...

Assalammualaikum mana nak beli set utk decoupage ni dik?
Boleh bgi alamat ke no. Tel ke kat akak boleh...akak nak belajar buat sendiri juga ni
Kak Wan

natasha yusnizam said...

akk ade kls x klu ade tu area mane yer