Friday, May 7, 2010

Korang memang kreatiflah

Minggu ni berakhirlah trauma student semester akhir DPR.....semuanya gara2 projek Pemasaran.....ada student yang bagitau ....dah seminggu tak dapek tido lena.....asyik diganggu mimpi ngeri.....hah tau tak pe....bukan senang nak jadi senang....so lepas present harap2 dah separuh merdeka lah ye.....

Kali ni den berkesempatan untuk sama-sama menilai dan menjadi penonton untuk beberapa pembentangan....wah2....memang ada peningkatan lah dari segi kualiti produk yang dihasilkan......dan strategi2 pemasaran yang digunakan......pokok kata uols memang kreatif lah mungkin sebab banyak group kot...banyak persaingan.....ada 15 kumpulan tu.....maknanya ada 15 produk inovasi dan modifikasi dihasilkan....tahniah lah ye.....

Bersama2 ni ada beberapa gambar sekitar majlis pembentang yang dibuat serentak di dua tempat di UDIM dan DK3....mana yang den sempat ambik lah......


Tak tahan tengok tu....sempat lagi buat baju sedondon.....cam boria kampung pinang pun ada.....

Ni kumpulan yang den nilai.....bak apa lah tak buatkan sekali untuk si jejaka tu.....diskriminasi ni...


Ni kumpulan yang den selia......den pun dapat gak baju tu......tapi ketatlah pulak kalau den pakai jadi SX pulak....


Pakai macam ni sebenarnya dah ok kan.....nampak pro je....


Ni pulak cam group orang nak bertunang pulak.....siap berbaju net2 lagi.......


Packaging produk group ni memang class......den ada berkesempatan rasa produk ni......tepung dia rasa agak kasar sikit.....kalau blend halus lagi.....baru ok ma....

Ni produk yang dinamakan Rasa Bun...roti yang pelbagai perisa kalau tak silap den...den tak berkesempatan rasa....tapi abeshuk cakap sedap.....


Ni pulak Biskut biji rambutan....tak dapat rasa gak......sebab khabarnya sedap.....sehingga menjadi rebutan......iye lah tu....entah2 buat sikit je......

Kumpulan ni pulak buat produk Tanah siap Berbaja Organik untuk tanaman.......ni pun tak dapat rasa.......mampus pulak kalau rasa....he...he

Kumpulan ni punye lah low profil.....den minta produk untuk di ambil gambar....depa bagi plastik je......entah2 produk tak de kot....


Group ni buat produk Local Fruit Choc.....dalam coklat ni ada buah2an tempatan.....buah pisang, mangga, cempedak........Produk ni den dapat rasa banyakkkkkkkk.....

Group ni den tak berkesempatan tengok.....rasanya meter yang diletakkan di gas masak tu.... detector untuk cek samada ada kebocoran ke apa ke....kira2nya produk keselamatan lah ni....

Group ni buat produk minyak rambut untuk kurangkan uban, sakit kepala dan apa tah lagi.....gunakan ramuan tradisional lagi.......siap bagi abeshuk 2 botol suruh abeshuk gunakan....lepas ni kalau abeshuk tak ada uban.......mana nak cari lagi produk ni oi......

Ni pulak produk jus peria + apple.....rasa....hmmmmmm pahit2 sedap........ala produk kesihatan nak expect sedap tara mana kan.....

Ni pulak Shower Gel Herbal.......kumpulan Usop.....

Ni produk yang boleh digunakan terus.....kunyit basah untuk disapu pada ikan dan ayam.....so bila pergi kerja tak de lah jari2 kunin lagi.....bijak bijak....


Packaging kumpulan ni memang class.......den rasa group ni dah boleh buat sales terus......


Ni pulak produk Sweet Vita IQ......group yang den jadi penyelia.....produk gula2 yang berasaskan kurma, madu, kismis, badam dan air zam2......dibacakan doa penerang hati........disasarkan pada golongan orang yang sedang belajar........rasa produk ok dapat pujian tapi kat label produk ada kesilapan yang agak memalukan depa dan den sendiri......MFG 10 Oktober 2010.......ni baru bulan mei.....kalau nak kelentong biar lah logik.....maluuuu.....tu lah buat lagi last minute......bila bawa jumpa den.....boleh cakap.....apa2 pun puan komen dah tak boleh buat2 apa lagi......koser den nak check......last2 jadi cam tu.....

Ni pulak produk Tepung Jemput2 Durian......adalah 10 ketul den melantak kodok durian ni....memang sodap......siap bagi tau den.......pukul 4 pagi lagi dah bangun puan....goreng jemput2 ni.....alahai kesiannya......


2 comments:

pkksabah said...

Ni nak tanya sikit ni..Saya selalu la terlibat dalam menilai projek2 pelajar sem akhir. Kalau budak DPM, Projek dia mcm buat research method ada min, mod, standard deviation...muaa..muaaa...aku menguap bila diorg present. Kalau budak DPM ambik paper Int Marketing diorg present product...mcm poli ko gak le.Persoalannya...mana koorg korek budget ha..duit bebudak ke atau duit poli/sponsorship. Jab Hospitaliti selalunya ada company sponsor.Pandangan?

Bidarabiru said...

ko ni ada masalah pengenalan diri ke...kejap saya...kejap aku....apa2 je lah...kat jab den..kalau masa buat presentation projek... bugdet hadiah minta dari kelab jp...kalau masa presentation keseluruhan jabatan...budget dari poly....projek inovasi....tp kalau untuk perbelanjaan buat projek tu student kena tanggung sendiri lah...