Tuesday, September 1, 2009

Nape tak sama....

Dah lama rasanye abeshuk sebut nak makan gulai ikan keli ni....tapi tak berkesempatan lagi nak buat. Lagi pun tak gamak rasanya masak kari ikan keli bela ni....So bila masa kat Perlis hari tu apa yang abeshuk idam....tercapai sudah....tambahan pula ada ikan keli sawah yang fresh....so apa lagi buat gulai @ kita panggil kari ikan keli.

Mertua den kata weols ni bernasib baik sebab ada banyak keli sawah, haruan dan puyu yang ditangkap kat sawah dan disimpan dalam kolah bela....semua ikan tu weols ambik buat berbuka.....haruan dan puyu....goreng....ikan keli buat gulai...

Mertua den siap siangkan ikan2 tu....lepas tu dia suruh den masak gulai....dengan lemah lembut@pantas den tangkis....mak...abeshuk nak makan gulai masakan mak....den punye gulai abeshuk dah selalu rasa...ha...ha....tulah alasan den bila mertua den suruh den masak masakan Perlis.....kalau masakan selatan tak de hal....sebenarnya dah banyak kali den masak gulai Perlis ni tapi rasa dia tak sama lah....nape ek....

So kali ni....masa mertua den masak....den dok diri kat tepi dia sambil pegang camera....den rasa mertua den tak selesa ...mesti dio raso macam selebriti Ketuk2 Ramadhan....kah...kah....every step den snap gambar....lepas ni kalau raso tak sama lagi tak tau lah den kan....



Ada 2 kolam pvc ikan....satu letak ikan keli, haruan dan puyu sawah yang baru ditangkap dan dikurung kat situ.....satu lagi ikan keli bela.....


Tok Wan Lip Lap tangkap ikan keli....ala2 pro lah.....ni kalau salah pegang leh bergedung.....bergedung tu maknanya gi hospital lah .....bahasa org perlis

Nak menyiang pun kena pro....den leh gak siang....tapi lambat sikit...dan kena pastikan ikan tu dah diketuk sampai mati....den tak gamak nak ketuk kuat2


Step awal na buat gulai....rempah campur, bawang putih dan bawang merah dihiris halus dan daun kari puleh....

Rempah kari yang digunakan oleh mertua den.....Kari Cap O 2 peket campur ngan bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk halus...


Kemudian campurkan air dalam campuran bawang dan rempah kari tu.....


Panaskan minyak.....banyak gak mertua den letak minyak....

Bila minyak dah panas...masukkan barang2 tumis tadi....biar sampai garing tau


Lepas tu masuk rempah kari tadi....kacau....dan biarkan garing....


Lepas tu masuk kan air asam......dan garam secukup raso

Masukkan santan....sorry mangkuk tu membelakangkan pulak santan tu....... den confirm mertua den masukkan santan


Bila dah mendidih den tolong masukkan ikan keli.......

Bila dah didih masukkan bendi......agak2 bendi dah masak....leh lah padam api...tara macam ni dah boleh belasah....tapi tunggu berbuka lah.... Memang sedap....den yang kureng makan kari ni pun makan tau.....

Semua step dah ada....harap2 lepas ni bila den masak gulai ikan keli raso dio sama lah dengan gulai mertua den....kalau tak sama gak.....nampaknya den ni belum cukup tua lagi lah......bila masak je jadi sedap.....kan orang cakap...orang tua2 kalau masak memang sedap kan.....
Setelah 11 hari berpuasa bolehlah try masakan Perlis ni...kalau2 dah tak de idea nak masak apa lah kan......tapi guna ikan keli bela je lah....mana nak cari ikan keli sawah kat sini ....sawah pun dah tak de....Kampung Sawah kat Sunggala adalah....

2 comments:

Petai Muda said...

inilah gulai yang paling sedap untuk bulan ogos, juara bulanan ni.

fa_syah said...

tq for the resepi.. kene cuba nih