Wednesday, September 2, 2009

Dulu vs Sekarang Part 1

Genap dah 12 hari kita semua berpuasa...keletihan dah mula terasa....tapi berblog acara tetap den...walaupun bulan posa...den kena bagi space gak untuk menulis blog ni....lagi pun abeshuk bagi galakan.....kalau den dok2 saja....siap boleh tanya lagi...awak tak update blog ke? Bila kita menulis ni kita boleh berfikir......hai macam pernah dengar aje ayat ni.....Suka nampaknya laki den tu baca blog den ni.. Alhamdulilah....syukuri....


Kali ni den nak mengimbau saat2 dulu dan sekarang saat2 berpuasa di bulan ramadhan ni. Dulu tu maknanya masa den kecik2 dan remaja lah.....Sekarang tu...maknanya lah ni....saat kinilah...

Dulu masa den kecik, masa nak berbuka ada 2 group berbuka puasa....satu group orang berpuasa dan satu lagi group budak2 yang tak berpuasa. So den biasanya dalam group orang tak puasa .....maklum le puasa sekerat hari....kena join ngan budak kecik2....den lah yang paling besar....hina rasanya bila kena masuk group ni......hina2 pun nasik tetap bertambah...kah..kah. Sekarang ni orang puasa ke tak puasa ke leh join satu kumpulan kan......susah nak wat macam dulu....tak sampai hati....





Dulu bila nak berbuka....lagi setengah jam dah terconggok depan juadah.....menghadap makanan sampai 40 kali telan air liur....siap planning dan atur mula2 nak makan apa...diikuti apa...apa dan apa......lepas tu susun lauk siap2 dalam pinggan...kekdahnya tak nak buang masa lah bila azan nanti....huk2....kalau boleh air pun dah siap pegang dekat ngan dagu....bila azan je....leh ngap terus.....bila abah den jeling je.... baru letak balik gelas......he...he....dulu kalau mak dan abah den beliak je mata....takut ooo.....sekarang ni kalau den beliakkan mata kat Lip Lap .....leh dia beliakkan mata balik kat den.......hiks.....Sekarang ni bila nak berbuka....lagi 10 minit baru nak siap berhidang....kira2 on time je lah.....makan apa yang ada je....boleh percaya ke....



Dulu masa puasa....melepet je...tak leh langsung suruh wat keja......kiranya kalau orang tengoklah macam orang tunggu masa je...dah boleh bacakan yasinlah kekdahnya......nak gerak jari pun tak leh.....bayangkan lah nak gi toilet pun kena pegang dinding lah takut jatuh....tapi bila keluar je dari toilet fuh leh jalan tegak....steady je....jahat ko ye....alah dulu22.....Sekarang den tak wat lagi telan air paip masa gi toilet....chumpah...


Dulu kalau masa time berbuka sure kena ada air batu.....lagi banyak air batu dalam gelas ...lebih bagus.....sekali hayun je leh habis satu jug....Sekarang dah tak minum dah air batu waktu berbuka....abeshuk minum air panas....den air oren suam.....je.....takut sakit tekak....suara tu kan sumber rejeki kita.....ko macam penyanyi je lah....



Dulu....his malu pulak nak citer....tapi citer je lah....dulu masa den 8 tahun...entah ceramah mana lah den dengar....kalau puasa tak leh kentut.......kalau kentut batal puasa......sebenarnya mungkin maksud ustaz tu kentut dalam air kot.....masa dia citer kentut tu den jaga....tapi masa dia citer dalam air tu den terlelap agaknya........mak oi jenuh oo tahan kentut sebab tak nak batal puasa....ha...ha......Sekarang slamba je....ala bukan batal puasa pun kan.....



Dulu kat sekolah rendah den sapa tak puasa kena makan rumput.....masa perhimpunan ustaz misai tanya sapa tak puasa angkat tangan.......adalah abang senior darjah 3 tu angkat tangan mengaku tak puasa.....so depan perhimpunan dia kena makan rumput.....kesian den tengok tapi dia selamba je kunyah rumput.....bagi den dia tak salah...sebab memang mak ayah dia tak puasa pun....orang kampung semua tahu.......tapi kagum betul den sebab dia mengaku tak macam den....dah sarapan tapi tak mengaku tak puasa.....ala kat sekolah den puasa...kat rumah je tak puasa....Sekarang ni kalau kat sekolah wat macam tu....mau mak pak mengamuk....siap panggil TV3 lagi kan....



Tu jelah setakat ini.....banyak lagi lah nostalgia lama yang sukar nak dilupakan tapi masa untuk berblog dah cukup.....nanti bila free sambung mudian...

3 comments:

fa_syah said...

interesting to hear oldies nye stories..seronok masa jadi budak2 dulu.. hepi selalu.. tak payah fikir mcm2..time pose duk kire berapa hari dah puasa sebab dapar reward satu hari = RM 1 (dulu RM1 tu dah besar dah).. then bila parents nak gi bazaar ramadhan nak suh mama beli kuih mcm2 hehe.. time raye duk kire duit raye lak.. lagi satu masa pose nie duk main bunga api..(mercun boleh main time ade pak sedare jer..).. skrg yang best bile time gi tarawikh.. sebab kat bukit chedang & kt kg kami masjid ade air cond bersemangat nak semayang tarawikh tu hehehe..

Petai Muda said...

orang tua-tua kat kg saya selalu pesan, bulan puasa kalau dahaga terjun dlm sungai, selam dan minum air kat bahagian dasar sungai.Posa tak batal.Confirm ajaran sesat ni.

Bidarabiru said...

memang banyak nostalgia lama tu.....orang tua2 memang suka menyakat kita....depa tak tau kita ni mudah percaya ngan apa yang depa cakap...