Sunday, July 19, 2009

Urab Pegaga

Ni satu lagi masakan tradisional yang den nampak jarang sangat orang buat. Kek kedai pun susah nak jumpa lagi...maklum le agak leceh sikit nak membuatnya.....tak tau lah mana asal usulnya dari melaka ke...n9 ke....tapi yang pastinya dia tak dipanggil kerabu....kalau kat utara sana style lauk macam ni memang dipanggil kerabu.....semua jenis ulam leh dibuat kerabu.

Petang jumaat biasanya den akan ke pasar malam sunggala....pasar malam yang agak best bagi den sebab tak ramai sangat orang. Kek situlah biasanya den beli stok sayur untuk seminggu, bawang, lada dan segala mak nenek lah....So masa lalu satu lorong tu....abeshuk sambil tersenyum senget tanya den....ok ke pegaga tu....ehmm....nak beli ke......tanya den...lagi pun pegaga yang dijual tu nampak bersih.......dalam hati den dah tau abeshuk nak suruh den wat apa ngan pegaga tu......samada masak lemak cili api ngan ikan ataupun wat urab....So dalam keta den pun cakap lah esok ibu nak masak asam pedas ngan urab....Hahhhhhhhh saya baru nak suruh awak buat......dah agak dah abeshuk den ni......So macam ni caro2nyo yang den tau lah....


Ni lah pegaga yang den beli tu ingatkan singgit rupa1 2 hinggit...part yang paling leceh ni lah.....nak kena bersihkan betul....buangkan segala kekotorannya....kalau tak nanti ada rambutlah...rumputlah......macam2 ado...sesuai wat masa cuti2 yo....


Ni satu lagi part leceh....potong pegaga tu kocik2...tapi jangan lah halus lak....yang sedang2 saja....

Dah siap diracik kalau yang tak suka pahit2 tu leh lah ramas2 pegaga ni dalam air sekejap....tapi tak kick lah makan ulam tak nak pahit kan.....tapi ada pegaga yang memang pahit tau...so kena gak ramas ngan air kalau tak kacau rasalah....


Antara bahan tumbuk dia kelapa parut, bawang, kunyit, lada kering dan udang....mak den dulu pakai ikan bilis...tapi oleh kerana abeshuk tak makan ikan bilis den gantikan dengan udang hidup...udang kering pun leh gak......


Semua bahan tadi.... ditumbuk jangan lupa letak garam secukup raso......tumbuk pun jangan lah beria2...ala2 manja cukuplah...
Lepas tu bahan tumbuk tadi goreng kan kek atas api....tok sah letak minyak......goring kering yo.......abaikan pemandangan kuali tu....hiks antik tu...

Bila bahan tu dah kering masukkan pegaga yang telah diracik tadi....goring sekali lagi sampai sebati dan pegaga tu lak layu ditasik madu...ahaks

Nilah rupanya urab pegaga....setakat semangkuk ni sekali weols hadap je dah licin ....pekena ngan asam pedas dan ikan terubuk masin....betul2 haw liaw...ha..ha...try ma

No comments: