Tuesday, July 21, 2009

Hiasan Luaran

Ha…ha tak de angin tak de ribut tiba2 keluar idea nak cat kawasan luar rumah…..larat ke...wat sikit2 boleh kot....tapi tak de hal... lagi pun dinding kek luar tu dah berkaratlah........den tolong tengok boleh lah.....So bermula dengan ekspedisi memilih kaler....mula2 weols serah pemilihan kaler pada Lip Lap...tapi kaler yang dipilih...pink colour.....hu hu...harus tukar.....alasan yang diberi pada Lip Lap kat dalam rumah dah warna pink kita pilih kaler lain...muktamad...so pilih punye pilih...last2 ambik kaler kuning air dan coklat gelap...bila balik tengok cat kuning air tu macam yang weols beli last time lah...ahaks tak pe...

Sok nya bermulalah keja2 kontrak abeshuk mengecat di bantu oleh Lip Lap yang baru bangun tido...terus nak menolong....tak pe cat dinding tak de hal...kalau terkena boleh hilang kan...kan....Settle dalam sehari...ala cat tepi2 je bukan cat semua pung....

Next day pula cat pagar....cat pagar ni problem sikit kalau terkena susah nak hilang.....Lip Lap di larang kacau tapi namanya pun budak2 kacau gak...apa lagi terkena lah cat...den lah kena menyentalnya kasi hilang siap kena muka lagi.....ehh geram betul.... Tapi macam mana pun dapat cat sebelah aje pagar...sebelah lagi tergendala beb...lama pulak tu tergendala....cuaca tak elok lah...gi meetinglah....bercuti lah...akhirnya cuti Israq Mikraj ni sempatlah menyudahkan projek yang terbengkalai....bagus.....

Proses pemilihan cat sedang dibuat oleh 2 pakar warna....yang kecik tu yang beria2 sangat....
Pemilihan barang2 untuk projek pula sedang dilakukan.....Lip Lap tu tengah cari apa tu....macam nak cari pasal je....ha..ha...
Discuss pasal harga...konon2nye banyak lah dapat kurangnya....tapi bila gi The Store harga berus yang sama lebih murah beb......

Ni part mula2 sekali....nak jadi cerita...nak buka tong cat ni pun berposak2....den raso kalau tak kuat motivasi di jiwa....mau cancel mengecat ni.....dek kerana kesabaran dan usaha yang tidak berbelah bagi akhirnya berjaya gak buka tutup cat ni...ha...ha2

Maklum lah cat ni cat air...so bila buka aje tin...air dia terapunglah....bentuknya ala2 benda dah basi je....apa lagi....kena kocok...kocok sehingga sebati lah......

Abeshuk memulakan kerja2 mengecat dinding terlebih dulu bersama ngan assistantnya......

Akhirnya tertutup sudah daki2 kek dinding tu.....kira ok lah buat pengecat amatur macam weols ni......

Ni pulak cat untuk pagar....bila buka tin tu....tengok warnanya macam warna ..tut...he..he...ala tak pe kalau dah cat nanti cantiklah....

Proses mengecat pagar bermula.......akhirnya selesai sudah part mengecat pagar ni....tunggu pulak datang mood untuk cat grill lak.....hak tu kena semangat lebih sikit....banyak tu nak kena cat....

1 comment:

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Susah betul nak buka tong cat ni dengan tenaga wanita saya. Saya ni dah pulak kecik je. Berat just 40-41kg. Nak nanges ase :(
drshikinzainal.blogspot.com