Tuesday, March 16, 2010

Kuala Kangsar....here we are...

On the way pulang ke Perlis....weols decide singgah ke Kuala Kangsar Bandar Diraja.....saja jalan2 sebab tak larat nak terus ke Perlis.......buat kata orang rehat2kan badan....sebenarnya abeshuk nak ajak ke Hot Spring Sungkai tapi hotel fully booked so tukar plan ke Kuala Kangsar.....den tak ingat den pernah datang Kuala Kangsar ke belum pernah.....tapi pernah lah gi tempat2 labu sayung macam ni tapi tak pastilah kat mana.....

So jalan2 kat Kuala Kangsar ni lebih menepati citarasa abeshuk yang gemar melihat building2 lama....melawat tempat2 klasik.......den pun seronok gak tengok tempat2 lama ni......so Kuala Kangsar memang merupakan bandar yang nyaman dan masih banyak pokok2 yang sejuk mata memandang......buat kata orang masih belum tercemar sangat lagi.....

Bandar Kuala Kangsar ni tak besar sangat...pusing2 kat situ gak.....so dalam satu hari banyak benda yang boleh di lawati.....Galeri Sultan Azlan, Muzium Diraja, Masjid Ubudiah dan Istana Bukit Chandan.

Jalan2 di tepi sungai Perak.....banyak ada jual barang2 kraftangan.....salah satunya labu sayong


Banyak betul dijual binatang untuk dilekat di peti ais....memang comel....

Makan di tepi sungai Perak.....memang banyak choice......


Weols singgah dikedai yang banyak jual ikan2 bakar.....Lip Lap tengah pilih ikan keli bakar...favourite dia lah tu....



Abeshuk suruh den try ikan patin tempoyak........tapi tak terbuka hati untuk mencuba....orang kata sedap......tapi tak pernah try.....sebab rasa macam tak serasi je ngan tekak......

Singgah kat Ekspo Jualan kat tepi Sungai Perak.....tak de apa2 yang menarik sangat.....

Masa kat Galeri Diraja.....cuaca sangat panas.....masuk kena bayar RM4 untuk dewasa......kat dalam galeri tak boleh ambik gambar.......tapi den jamin memang best.....tak puas rasa tengok barang2 Sultan Perak......

Masjid Ubudiah ni pun jadi tarikan kat sini.....ramai orang datang tangkap gambar.......pengantin pun ada masa tu....


Muzium Diraja yang dah tutup.....so tengok kat luar je lah......abeshuk kata esok pagi nak datang lagi.....nak masuk jugak......

Weols menikmati keindahan Sungai Perak....sambil tengok orang memancing ikan.......


1 comment:

pkksabah said...

ate aje nye ye..bile mengkome merojoh ke kuale..teman pulok berjalan ke kuale lumpor. idak aje nye teman bole bawak yong nye jalan-jalan