Wednesday, June 17, 2009

Pot Luck on the spot...

Segalanya terjadi tanpa dirancang....petang tu kat office den bawalah sedikit oleh2 untuk kawan2....ajak semua yang ada...adalah dalam belasan orang sebab ramai lagi masih bercuti...mulanya nak kenakan kawan den ...suruh dia bawa cucur kat office esoknya...saja nak mengenakan dia....sebab setakat nak buat cucur kodok pun sampai kena bangun kul 5 pg.....tu yang kena sakat tu...belakang timbul ide apa kata besok masing-masing bawa makanan dari rumah...kita masak sendiri...breakfast kat office ramei-ramei....setuju....den lah jadi organizernya......agar hidangan tak sama antara satu sama lain.....macam orang tak pernah masak pulak...masing2 jadi takut...takut apa yang dimasak tak jadi apa...tugas den jadi motivator...sedangkan den wat telur rebus ngan timun je....tapi last2 den tukar tugas den tu dengan orang yang mengandung...kasi dia keja lebih mudah...den yang sihat walafiat ni wat lah makanan lain...setelah habis berpikior akhirnya den wat nasi impit kuah kacang...he...he....tapi den pulak rasa takut...takut buat kuah kacang tak jadi...jadi bubur kacang ke…....oh macam ni lah perasaan takut depa tadi....hentam je lah labu....

Den bawa buah pelam tonggek ngan pelam sala, limau abung cecah ngan petis Mak Bee dan dodol utara.....

Ni lah antara proses permulaan nak wat kuah kacang....masa nak buang kulit kacang ni...macam rasa nak cancel je wat kuah kacang.....napelah den pilih wat kuah kacang...kan cari penyakit ni...nak tukar menu dah lewat sangat dah....picit je lah sorang2......


Nasib baik ada assistant chef yang menolong...dah leh harap........

Ni lah kawan2 yang tengah menghayun...dah tak perdulikan sekeliling...

Hidangan simple je....janji masak sendiri...yang penting seronok..kan..kan





2 comments:

alladiin said...

wow..besau giler lu pun lesung tu.. Ngeri plak kalu waktu numbuk kacang tu...kalaulah terkucil, mau bengkak kaki si petaimuda tu...

Bidarabiru,N9 said...

Ala tumbuk sekali dua je....lepas tu...cabut.. ikut prinsip lelaki sejati...tu keja orang pompan...lagi pun kat sebelah dia dah standby ambulan...