Monday, June 22, 2009

Happy Abah’s Day

Bercerita pasal abah den…kalau boleh diimbas kembali…abah den memang seorang yang penyabar, baik, seorang motivator dan berdisiplin tinggi. Al maklumlah abah bekas seorang polis tetapi bukan polis yang pegang pistol tapi polis pancaragam. Abah main flute kalau tak silap den. Masa den lahir abah dah dekat nak pencen dah…lepas pencen macam2 abah buat kerja nak tanggung kami yang ramai ni…8 beradik beb…ramai tu…jadi jaga pun pernah, jual ikan dan jadi tokey sewa rumah…Masa abah meniaga ikan tu den rasa mewah lah hidup ni….den selalu gak sapu duit dalam katung berniaga abah…sorry ye abah…buat belanja kawan2 je…

Masa den kecik dulu den memang kagum ngan abah den....sabar orangnya terutama masa handle omak den….al-maklumlah mak den dulu2 garang….mana tak garangnya…nak jaga 8 anak oi…pagi2 lagi dah bangun, wat sarapan, basuh baju, masak, kemas rumah…yang mana semua tu wat secara manual…so selalu hangin lah….tapi abah den cool je (pasal mak den nanti den cerita masa mak’s day tahun depan yo) kalau mak den marah2 dia lah yang selalu pujuk mak den .

Petang 2 selalunya abah bawa den ngan adik2 den naik motor round2 keliling kampong…syok betul masa tu….kadang2 sampai terlena atas motor. Malam2 pulak biasanya den ngan adik2 den pakat terlelap masa tengok tv….abah den lah tukang angkat seorang-seorang bawa naik atas katil….kadang2 tu dah terjaga tapi wat2 tido nak manja ngan abah…

Tak leh den nafikan abah seorang yang pembersih yang amat….sampai umur dah tua pun tetap jaga kebersihan kalau keliling rumah den tu nak cari sampah pun memang susah…setiap sudut ada aje tong sampah yang diperbuat dari tin minyak sampah…kalau dia nampak anak2 dia buang sampah merata2 memang kena bebel lah…..

Bila den dah besar pun…abah gak jadi driver den….bawa den naik motor gi mana2.. nak gi interview ke, nak wat medical check-up…semua bergantung ngan abah….Tapi yang jelas sekali abah nampak sangat gumbira masa den dapat belajar kat u….nampak sangat abah seronok betul….abah den kata kat mak den….tercapai gak cita2 dia nak tengok anak dia masuk universiti……abah kata dia tak leh nak bagi harta benda pada anak2 dia…dia hanya mampu bagi pelajaran je….

Tapi sekarang abah dah tak sihat dah umur 76 tahun....abah mula tak sihat sejak terlibat dalam kemalangan motor. Sekarang kakak den yang jaga abah dan mak den......Semoga abah semakin sihat...

Rumah abah den satu ketika dulu....masa abah den sihat...bersih yo...sekarang dah tak duduk lah....

Ni lah rupo abah den maso mudo2 dulu....amacam hensem ka....

Sekarang abah den dah makin uzur dan makin penyedih orangnya....

2 comments:

alladiin said...

rentetan sejarah dan kenangan yg sedap wa baca. Gambau masa lu kecik2 tak de ke... esp masa mak lu belasah lu....

Bidarabiru,N9 said...

Jangan kata gambau kena belasah...gambar kena kejau keliling rumah ngan getah paip ...pun ado...dalam lipatan memori den yo lah...mahal tu