Thursday, June 18, 2009

Picnic hujung minggu

Jom gi piknik Sabtu ni...kakak den ajak...... kat Pantai Padang Kemunting... dokek yo ngan kg den...Tanjung Bidara….. boleh bisa diatur... tapi den nak masak ape ye….kakak den kata tak yah bawa apa2 bawa badan yo….kalau nak bawa gak bawa jajan2 je…..den tak puas hati nak masak gak apa2 tapi bila den suruh akak den senaraikan apa yang dia masak…..ok lah den bawa badan je lah…semua dia dah buat…nasi lemak, bihun, sandwich, sausage, ayam goreng, lontong, bubur nasi…segala bagai….biar je lah dia yang masak….kasi can lepas gian nak memasak….

Pagi Sabtu tu sampai aje kek rumah kakak den….den bawa mak den ngan anak buah yang lain gi dulu…abah den gi ngan akak den yang masih menyiapkan beberapa lagi makanan.....dah ade dah anak buah den tunggu kat pantai …cop tempat... almaklumlah cuti sekolah tempat lak strategic…ada pangkin, buaian dan meja dsb…yang syoknya air laut tak sayup …dokek yo…tambah pulak ngan pokok rendang masuk kek air laut …nyaman betul....so tak panas lah….Lip Lap apa lagi ambik kesempatan lah bercanda ditepian pantai…bestnya bu…bestnya….kata Lip Lap….weols ni nama je dok kat PD tepi pantai tapi tak pernah bawa Lip Lap gi mandi laut pun….

Cantikan tempat ni...strategik dan redup...actually kalau Lip Lap nak mandi pun tak de hal....


Ni lah pangkin yang we all coooop tu.....tak payah bawa tikar....banyak tempat nak lepak...

Khemah pun pasang juga....tenaga buruh ramei....buat je lah apa yang patut kan.....

Dalam kul 11 lebih tu den nampak ada bot nelayan naik....tak jauh dari tempat weols melepak….den apa lagi ajak abeshuk gi tengok nelayan baru naik dari laut….bestnya tengok banyak ikan dan udang…..fresh beb…weols terus tanya udang ni sekilo berapa…RM40…bolehlah tukan….den apa lagi pilihlah yang beso2…hidup lagi…terkelujat2 den menahan geli udang tu gigit manja jari den…auw..auw…last2 abeshuk yang pilih….dalam masa kami pilih tu datang lah boss nelayan tu…sambil laung kat den…hah kalau pilih RM50 sekilo tau…..tak pe lah hidup lagi ni mana nak cari….tapi masa pembayaran tu dia ambik RM40 je…..Den gak jumpa classmate masa sekolah dulu….ingatkan dia jadi nelayan full time …tapi rupanya part time je….dia macam segan je ngan den….tapi den tak dapat berbual lama pun dengan dia….Lip Lap potong line….tapi lepas ni weols dah tau lah kat mana nak cari ikan fresh…..
Bot pertama yang sampai dalam kul 11.30 pg....masa tak menentu...tapi biasanya dalam range masa tu lah....

Jaring dalam bot tu....jenuh rasanya nak asingkan ikan ni...especially ikan kecik...yang banyaknya ikan selayang ngan ikan gelama udang pun ada....

Ni lah prosesnya nak asingkan ikan....buka jaring selapis-selapis.....mana yang kocik2 tu biar yo...

Baru beberapa lapis jaring dibuka dah dapat udang sebanyak ni...besar2 pulak tu...den yang jarang menengok udang laut hidup2 ni...kagum semacam je....

Lip Lap pun tumpang sekaki... siap ngan kasut sukan lagi....tu lah pasal lupa nak bawa selipar..dalam keta dah kena marah dah...tapi sebab nak gi picnic...Lip Lap wat muka seposen yo

SEBELUM
Abeshuk suka pilih yang style merah tu..sebab nampak cantik kot...tapi abe ipar den kato kurang sedap sikit....sama yo den raso....

SELEPAS
Wat masak tomyam udang hari isnin.....yummy..yummy....manis betul.....

SELEPAS
Semalam ari rabu masak sambal udang......sekarang udang tinggal untuk sekali lagi masak yo.......

SETELAH

Ni lah contoh....pepatah ada menyatakan habis manis sepah dibuang...he..hee

3 comments:

alladiin said...

hmmm..lama gak wa tunggu telepon bunyik..manalah tau ada org nak antau sambal udang..hehe...

villakesyukuran said...

jgn kata nak tlepon, sms pun tak...hampehh..buat pnat menunggu jer.. sodih den...kempunan nak mkn sambl tumis udang..

Bidarabiru,N9 said...

alahai kesian nyo...nak makan sambal udang yo....tak pe insyallah kalau ada rejeki uols...tak yah tunggu telepon/sms..kan dah masuk blog datang yo...