So macam biasa kalau resepi tak dihiasi dengan gambar2 tak sah kan......kalau nak ajar kena ajar betul2 tak gitu......so den pasti orang yang baru nak belajar masak.....mesti rasa senang kan....kan...angguk....jangan tak angguk. So bahan2nya:
Semua macam kat dalam gambar tu....bwg putih, bwg merah halia, belacan, kerisik dan yang tak de dalam gambar kunyit hidup sikit....kunyit mati pun boleh ....
Tumbuk jintan manis....lebih kurang 1/2 sudu
Tumbuk jintan manis....lebih kurang 1/2 sudu
Tumbuk lada hitam dan ketumbar....kalau malas guna serbuk pun boleh......
Semua bahan2 tadi tumbuk....kalau tak de batu tumbuk....guna mesin pun boleh.....jangan pulak bagi alasan tak de batu tumbuk.....
Bahan2 untuk tumis.....daun kari puleh....bwg putih, bwg merah dan halba.....
Masuk minyak kasik panas......so bila masuk bahan2 tumis tu ada bunyi desir2 yang kuat.....barulah kaw.....
Kacau bahan2 tumis tu sampai garing.....
Masukan lada kering yang telah diblend......nak pedas masuk banyak.....tak nak pedas masuk sikit.....tapi nama pun asam pedas taruk lah banyak......kalau taruk sikit namanya asam tak pedas...he..he
3 comments:
hmm sedap jer nampak resepi nie.. terima kasih sebab share resepi kat sini.. kalau nak belajar buat dadih (curd) leh baca kat blog saya.. yummy!
coba ko coba....ingat nak wat gak....
tu resepi dari exstudent kita gak tu.. fadzil (jay) yang berumur sikit tu.. hehe
Post a Comment