Monday, May 30, 2011

Kuala gula...yang nyaman

Weols mulakan percutian musim sekolah ini ke Ipoh Perak.......mula2nya nak pot kat Kuala Gula tapi risau hotel tak ada kosong pulak....sebabnya tak call dulu masa nak datang. Den pulak kalau musim2 cuti sekolah ni kalau tak ada kepastian pasal hotel....tok sah lah nak mengades pergi kang kehulu ke hilir mencari tempat nak tidur pulak.....cuti ke mana.......gaduh2 pulak nanti....

So permulaannya weols tidor di Ipoh dulu. Kat Ipoh ni nak cari tempat makan payah sikit....bukan payah lah....tak tau tempat sebenarnya......so dok kat sana asyik menyantap masakan mmmmmamak je....he...he.....

So sehari di Ipoh sudah memadai.....dengan berbekalkan map dalam Samsung Galaxy memang memudahkan perjalan weolslah. Sampai aje kat Kuala Gula.....wow terpukau sungguh dengan keindahan tempat itu.....sejuk je hati kalau dapat stay kat situ.....rugi pulak rasa stay kat Ipoh....walhal bila den tanya pasal bilik....ada banyak lagi bilik kosong.....tapi sebab dah booking hotel kat Penang...perjalanan perlu diteruskan juga......walaupun musim cuti sekolah......maknanya tempat ini tak menjadi tempat pilihan orang ye semasa cuti sekolah. Ok next time den nak datang lagi dan stay kat sini....leh memancing dari bilik tau.....so dah planning nak bawa periuk nasi....he...he...he....



Ni gambar kat entrance dia...

Cantikkan tempat dia.....walla


Nanti boleh naik bot tau...


Tak puas menengok tau....


Den tau abeshuk akan datang semula ke sini....sebab tempat macam nilah sebenarnya jiwa dia....

Sunday, May 29, 2011

Jangan tiru aksi rempit ini




Wednesday, May 25, 2011

Mussyarizab bin Sulaiman

Ko ni sapa hah…..nama sedap tapi perangai entah apa2 entah……kenapalah ganggu hidup den hah. Den bukannya kenal ko. Tetapi kenapa ganggu den….ganggu rumahtangga weols. Kenapa setiap bulan surat ko sampai kat rumah den…..den tak suka….tak suka ko buat macam ni. Ramai lagi orang lain kenapa ko tak ganggu kenapa kenapa.

Dulu masa mula2 den terima surat ko…..den senyum je….anggap tak de apa2….tetapi bila surat ko makin selalu datang….den dah malas nak layan…..tak perlu baca pun den dah tahu isi surat tu….apa yang ko buat tu tak betul tahu tak……tak beretika…..tak bagus…..

Abeshuklah yang paling den kesian…..iyelah kenalah dia buat sesuatu tindakan….tak kan nak biarkan aje…..hari tu abeshuk dah bertindak pun balas surat tu bagitahu apa sebenarnya yang terjadi tapi tak ada sebarang perubahan pun. Surat dia tetap datang jugak. Selama ni weols diam aje tapi bila semalam DIA datang. Nasib baik masa tu weols tak balik lagi dari kerja…memang perkara ini perlu diambl tindakan yang sewajarnya.

Perkara ini memang tak boleh dibiarkan lagi manalah tahu DIA datang masa abeshuk tak ada kat rumah. Macam mana den nak buat….den bukannya reti…..den takut nak berhadapan dengan orang2 yang macam ni.

Kita lapor aje pada polis nak? Nanti tak semena2 rumahtangga kita diapa2kan. Tak pun kita bako….bako….he….he…melalut pulak. Eh bukan ke ko melalut dari tadi. He..he…
Bukan apa ni den nak citer pasal orang yang meminjam beli barang2 kat kedai…..lepas tu senang2 letak alamat rumah kita. Bila dah guna barang mudian tak nak bayar….so notis suruh bayar dihantar kat rumah kitalah. Walaupun abeshuk dah call maklumkan pada HQ tetapi tak ada perubahan pun. Semalam abeshuk pergi PD pulak untuk buat penjelasan kalau tak nak terima ke apa ke baru nak gi buat report. Alhamdulilah depa dah buat remarks tetapi kalau lepas ni den terima lagi surat untuk Mussyarizab bin Sulaiman….den bako aje.



Saturday, May 14, 2011

Pelbagai jenis mempelam....

Kebetulan sekarang ni tengah musim mempelam kat Perlis......so macam biasalah bila balik ke PD memang weols kerjanya mengangkut balik lah buah2 mempelam ini. Kali ini seguni weols bawa balik tau.....pelbagai jenis weols bawa balik......masa jolok tu nak ambil sikit aje.....tapi orang ni jolok....orang ni jolok......orang tu jolok....last2 banyak jadinya.

Tapi kan bila dah banyak ni jadi ek sikit lah.....so kalau buah buruk sikit pun dah campak ke sungai ko......iyelah benda banyak kan......hajat hati balik ke PD nanti nak buat jeruk tapi kebanyakkan buah2 tu dah tua......tak berapa sesuai untuk dibuat jeruk dah.....So kebanyakkannya disedekahkan kepada jiran2....mana yang dapat tu dapat lah ye......yang tak dapat tu anggaplah tiada rezeki........

So sekarang ini adalah acara untuk den memperkenalkan mepelam yang den dah angkut bawa balik.....


Ini lah pelam yang terkenal kat sana...pelam harum manis.....bau dia wangi dan sedap.....gega dia sekilo RM14.....


Ini adalah pelam kepala gajah.....rasa dia agak masam sikit...


Ini adalah pelam tonggek.....nape panggil tonggek sebab ko tengoklah sendiri...rasa dia adalah sodap

Ni kat tempat kita pun banyak ni...pelam apple.....


Ini pelam salla......pelam ni tak berapa berharga kat Perlis.....kat sana kalau orang nak beli pun dijual sekilo 30 sen yo....


Ini dipanggil pelam diraja....rasa dia rapuh dan berlemak....sedap dimakan begitu saja...


Ini yang biasanya orang makan dengan pulut....pelam tong dam...

Friday, May 13, 2011

Mengaudit orang.....

Tak sangka betul den boleh pergi sampai ke PKB. Bila sampai tu tak sangka pulak macam tu rupanya PKB....ingatkan buruk je......tapi sebenarnya cantik ko......building pun baru lagi tu.....ada lif pulak tu....poly ko ada?.......

Course den kali ni memang padat.....kata nak jalan2 tu memang curi2 masa lah.....nasib baik weols bawa kereta so......bila break belah petang tu......masa tu le weols bawa Lip Lap dan mertua den jenjalan......

2 hari weols perlu ke PKB....perjalanan dah lah memakan masa 1 jam......jam pulak tu....tapi apa yang mengembirakan adalah sambutan mereka especially member2 lama kat PKB......gembira sungguh jumpa mereka. Dalam course ni juga lah den banyak bertemu semula dengan rakan2 lama masa belajar buat master dulu.....ada yang berubah....ada yang mantain......pendek kata nostalgia lama terimbau kembali dah. Maaflah pada member2 yang den tak kenal tu....apa yang penting last2 den kenal juga kan.....ambik masa ko nak ingat balik especially yang dah bertukar saiz tu kan.....jangan marah ye.....


Satu hari den ke PKB naik bas.....satu hari lagi weols naik kereta.....

Dalam bilik persidangan di PKB....masa opening meeting...


Ni masa semakan fail...


Ini pulak masa pembentangan hasil dapatan audit......yang dibentangkan oleh Prof Hasbullah....



Ini pulak acara penyampaian hadiah.....kiranya tamatlah course weols....yahoooo...................... See u soon...

Sunday, May 8, 2011

Makanan deme....

Makanan di Kelantan ni tidak dinafikan agak manis2......so den ni yang kurang pemanis kuranglah kuih2 ni especially kuih2 manis. So antara makanan2 yang den atau mertua den sempat rasa adalah........tahi itik, jala mas, bunga tanjung dan kuih ulat bulu......yang lain2 den tak sempat try.....tapi kan kuih ulat bulu tu sedap dah.......tapi kebanyakkan kuih dia berasaskan pulutlah......


Setiap kali den habis course den tak makan kat bawah.....bawa kuih naik bilik.....bagi mertua rasa.....den tak nak rasa.....sebab manisssss



Ni pulak colek kat Pantai Cinta Berahi......petang2 sempat lagi weols kesini nak carikan makanan malam untuk Lip Lap




Ni apa ye.....macam bihun.....kat Pasar Khadijah ni banyak jugak den beli makanan seperti puteri mandi, sata, bubur caca, lompat tikam untuk kudapan semasa perjalanan pulang


Ini pun den ada try masa beli kat Wakaf Che Yeh......gega dia sesama......jenuh jugak masa den nak bayar tu......penjual tu kata sesamma.....den bagi singgit dia kata lagi samma.....den bagi lagi singgit dia pulang kan 50 sen.....so maknanya RM1.50 dah.....

Ke Kelantan kita....

Lama jugak lah dah tak ke Kelantan....walaupun saban bulan ada planning nak ke sana jenjalan tapi tak kesampaian juga. Kebetulan pulak kali ni ada course kat Kelantan so weols pun pergilah ke sana bersama2 bawa geng lagi. Lip Lap pun diangkut sekali....yelah jauh kan.....nak tinggalkan dia dengan pengasuh pun hati tak senang.

Sebelum ke Kelantan weols balik dulu ke Perlis untuk ambil mertua den sekali buat berkawan ngan Lip Lap nanti.....he..he.....so perjalanan yang agak memenatkan....ke hulu kehilir....ala macam tak biasa pulak kan.

Oleh kerana jadual course tu pelik sikit start tengah hari.....dah kena ada benda nak kena buat...so weols bertolak awal sehari stay kat Wakaf Che Yeh.....semalam sebelum berangkat ke hotel sebenarnya.

Malam itu kurang sikit boleh tidur sebabnya kat situ rupa2nya tempat perniagaan yang terkenal dijalankan sehingga pagi...bising dah......den pula jalan ala2 aje......tak berapa ada mood pun nak shopping2.....kalau setakat kain dan tudung....kat situ memang berlambak lah........


Weols berjalan2 di sekitar Wakaf Che Yeh nak tengok orang berniaga......



Abeshuk lebih berminat melihat suasana orang berniaga dari bershopping...




Lip Lap pun join sama.....Lip Lap try juga cakap kelantan......dia kata Kelante apa kono nyo......itu bukan cakap Kelantan dah.....itu cakap orang nogori


Muka2 orang dah kepenatan berjalan......


Lip Lap yang gembira mengekor weols......


Saturday, May 7, 2011

Dah tiba masanya

Salam.....lama tak bersiaran ye.....hmmmm bukannya apa....susah sikit nak update blog sejak pakai Samsung Galaxy ni.....kurang sesuai dah......so ambil masa sikit lah nak cari broadband baru untuk disumbatkan note book den.....

Ingat tak lagi last den balik ke Perlis hari tu den ada beli anak ayam......beli 5 ekor lepas tu tinggalkan di Perlis......kejam sungguh ye....he..he.....bila balik minggu ni den tengok ayam tu dah besar dah......tapi 2 ekor lagi dah innalilahi wahilahirajiun......so apa lagi masa untuk menikmati hasilnya dah tiba.

Semuanya dibuat ala2 tradisional...mulanya den dah bagitahu abeshuk lepas sembelih je ayam tu terus hantar kedai untuk proses....senang kerja.....tetapi mertua den nak buat jugak secara tradisional.......masak air panas......celur ayam......buang bulu.....layur....potong.....den tak berapa nak terlibat dalam kerja2 ni dah lama meninggalkan profesion mencabut bulu ayam ni.....silap2 boleh loya tekak....terus tak lalu makan nanti.....huhuhu.......alasan padu ko.....


Perkenalkan ayam den nama dia Bidin......yang nak sembelih tu besar gila dekat nak sekilo lebih.....kacukan ayam kampung dan ayam biasa dan dinamakan ayam gajah......rasa dia macam ayam kampung....fizikal dia macam ayam karan....

Tu Hamzah tengah tunggu turn dia nak kena sembelih.....



Tukang pegang ayam pun kekok semacam aje.....




Proses penyembelihan sedang dilakukan......proses2 lain tak ambil gambar dah.......


Surat pertama.....

Kalau dua2 laki bini kena oustation macam mana nak buat kan......satu masalah besar jugakkan.....sebelum ni kalau kena dua2 pun....kena dekat je....tapi kali ni kena jauhhhhhhhh pulak.....so Lip Lap kena importlah ye......

Sementara sekolah tadika ni bolehlah buat macam tu....kalau dah sekolah benar tak boleh tau.... kena cari alternati lainlah nampaknya......so far alternatinya adalah ambil cuti dan kenalpasti kerja2 sekolah dia supaya mak pak dia boleh pantau kerja sekolah tetap dibuat walaupun tak gi sekolah.....

Tugas pertama yang perlu dilakukan adalah buat surat untuk maklumkan pada cikgu. Asalnya memang den nak buat tapi kerja kat opis tu..... kan tau ajelah minggu ni......kena bagi talk.....kena kursus.....kena gi meeting.......kena buat pemeriksaan kedua paper exam.....mana nak cekau masa.....so malam last day baru teringat......abeshuk suruh den tulis surat pakai tangan aje......he...he...mana class kan.....last2 den suruh Lip Lap tulis sendiri......ala-ala macam student centeredlah kan..... Sejam jugaklah dia mengarang.....atas tunjuk ajar denlah....mak bapak sedap2 tengok Mantera Anjasmoro......selesai tengok Mantera Anjasamoro....selesaila Lip Lap buat surat. Itu pun masa iklan den gi tengok2 dia dan betul2 kan ejaan dia. Yang penting asalkan cikgu paham....tak gitu....



Surat dari pandangan jauh.....

Den zoom in kan sikit......


Yang benar.....yang benar.....chewah....






Wednesday, May 4, 2011

Rombongan Cameron Highland

Dah lama rasanya tak pergi jalan jauh2 naik bas Poly...kali ni abeshuk ajak den temankan dia ke Cameron Highlands untuk bawa budak2 koperasi bercoti. Den ok yo.

Perjalananan naik bas mengikuti rombongan....tambahan berserta dengan student ni memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Kesabaran yang macam mana.....sendiri tau2 lah kan.... 3 orang lecturer bersama family mengikuti rombongan ini. Perjalanan yang mengambil masa yang lama. Orang tok sah cakaplah kan....meremut2 orang ramaiiii sesangat.........jam sesangat.....

Banyak tempat2 yang den belum sampai kat Cameron ni....weols sampai......membeli adalah kurang. Last day masa nak balik barulah membeli.....tapi yang pastinya buah strawberi weols tak beli......kalau nak makan beli untuk makan masa tu aje.....kalau bawa balik....busuk macam tu ajelah tak de orang makan.

Perjalanan balik adalah sangat panjang......keluar pukul 10 pagi.....sampai kat rumah dekat pukul 12 malam. Fuhhh sebab apa tu............jalan adalah jam.....lepas tu ada beberapa student nak turun kat KL....alahai.....apa2 pun seronok tetap seronok boleh tidur sewenang-wenangnya.....tapi kesian kat driver kan......



Rombongan Che Kiah ke Cameron......



Ni kes kecoh sikitlah....kena tunggu pukul 3 baru boleh check in......sampai kat hotel kul 2.....mentang2 lah weols dah buat payment hotel.....dapat layanan macam ni ye.......orang walk in kemain pulak ada bilik kosong......hmmm




Start berjalanan........tengok pokok kartus yang cute miut....


Lip Lap makan ais krim strawberi....yummy...yummy....


Gi petik buah strawberi........


Tengok kebun tea......


Ini kat dalam bilik hotel......punyalah banyak ruang kat situ jugak nak melepak ye......kejap2 suruh abeshuk tutup air cond....hello hotel kat cameron mana ada air cond da...


Sambung balik ye......den pun nak juga gambar bergaya di kebun tea.....


Kali ni abeshuk turun wo.......ari tu abeshuk kan tak nak turun......


Hancur hati den tengok gambar ini......gaya apa lah tu ye....


Kami dalam kesejukkan......


Den dan Dijah......anak Kyat.....


Kenderaan yang digunakan untuk bergerak ke sana ke sini.....


Menunggu semua orang berkumpul......


Kami sekeluarga...


Bergerak pulang ke tempat asal....