Saturday, May 14, 2011

Pelbagai jenis mempelam....

Kebetulan sekarang ni tengah musim mempelam kat Perlis......so macam biasalah bila balik ke PD memang weols kerjanya mengangkut balik lah buah2 mempelam ini. Kali ini seguni weols bawa balik tau.....pelbagai jenis weols bawa balik......masa jolok tu nak ambil sikit aje.....tapi orang ni jolok....orang ni jolok......orang tu jolok....last2 banyak jadinya.

Tapi kan bila dah banyak ni jadi ek sikit lah.....so kalau buah buruk sikit pun dah campak ke sungai ko......iyelah benda banyak kan......hajat hati balik ke PD nanti nak buat jeruk tapi kebanyakkan buah2 tu dah tua......tak berapa sesuai untuk dibuat jeruk dah.....So kebanyakkannya disedekahkan kepada jiran2....mana yang dapat tu dapat lah ye......yang tak dapat tu anggaplah tiada rezeki........

So sekarang ini adalah acara untuk den memperkenalkan mepelam yang den dah angkut bawa balik.....


Ini lah pelam yang terkenal kat sana...pelam harum manis.....bau dia wangi dan sedap.....gega dia sekilo RM14.....


Ini adalah pelam kepala gajah.....rasa dia agak masam sikit...


Ini adalah pelam tonggek.....nape panggil tonggek sebab ko tengoklah sendiri...rasa dia adalah sodap

Ni kat tempat kita pun banyak ni...pelam apple.....


Ini pelam salla......pelam ni tak berapa berharga kat Perlis.....kat sana kalau orang nak beli pun dijual sekilo 30 sen yo....


Ini dipanggil pelam diraja....rasa dia rapuh dan berlemak....sedap dimakan begitu saja...


Ini yang biasanya orang makan dengan pulut....pelam tong dam...

No comments: