Ingat tak lagi last den balik ke Perlis hari tu den ada beli anak ayam......beli 5 ekor lepas tu tinggalkan di Perlis......kejam sungguh ye....he..he.....bila balik minggu ni den tengok ayam tu dah besar dah......tapi 2 ekor lagi dah innalilahi wahilahirajiun......so apa lagi masa untuk menikmati hasilnya dah tiba.
Semuanya dibuat ala2 tradisional...mulanya den dah bagitahu abeshuk lepas sembelih je ayam tu terus hantar kedai untuk proses....senang kerja.....tetapi mertua den nak buat jugak secara tradisional.......masak air panas......celur ayam......buang bulu.....layur....potong.....den tak berapa nak terlibat dalam kerja2 ni dah lama meninggalkan profesion mencabut bulu ayam ni.....silap2 boleh loya tekak....terus tak lalu makan nanti.....huhuhu.......alasan padu ko.....
Perkenalkan ayam den nama dia Bidin......yang nak sembelih tu besar gila dekat nak sekilo lebih.....kacukan ayam kampung dan ayam biasa dan dinamakan ayam gajah......rasa dia macam ayam kampung....fizikal dia macam ayam karan....
Tukang pegang ayam pun kekok semacam aje.....
Proses penyembelihan sedang dilakukan......proses2 lain tak ambil gambar dah.......
No comments:
Post a Comment