Sunday, November 14, 2010

Nasi Beriani Bidara..

Gara2 dah berberapa jumaat den tak dapat makan nasi beriani yang dijual kat pasar malam sunggala....den masak sendiri nasi beriani.....ambik ko.....Tulah penjual nasi beriani tu kadang2 jual kadang2 tidak....bila kita dah berangan2 nak makan nasi beriani tiba2......bila pergi....tak ada pulak jual.....tak angau dibuatnya.

So bila cuti ni den ambik kesempatan buat sendiri......konon2 nak buat senyap2....manalah tau tak jadi pulak.....tapi abeshuk kan kejap2 pergi dapur....kejap2 pergi dapur......oooooooo buat nasi beriani ye......senyum2 pulak tu.....jadi tekanan makin meningkat.

Waubagaimana pun nasi beriani den telah menjadi dengan successnya....sedap pun sedap macam rasa nasi beriani lah......ok bagi orang yang baru nak belajar masak nasi beriani ni den nak share lah sikit resepi dia.....iyelah kalau tengok resepi kat internet ke kat buku ke.....semua pakai amaun dalam kuantiti yang banyak....ie... beras 1 kilo.....ayam 1 ekor......sedangkan orang yang nak makannya 3 orang gitu......So boleh try lah.....

Nak masak nasi ni......den pakai 3 pot beras brasmathi, air pun 3 pot gak, garam secukup rasa atau 1/2 sudu kecik garam,minyak sapi 2 susu, minyak masak 1 sudu, rempah nasi beriani adabi 1 1/2 sudu besar, susu cair 5 sudu, daun pandan dan daun saderi. Bahan2 untuk tumbuk :halia sikit, bawang besar 1 biji, bawang putih 2 biji.....tumbuk sampai halus. Mula2 ko masukkan minyak sapi dan minyak masak.....kasik panas mudian tumis bahan2 tumbuk tu....lepas tu masukkan rempah adabi lepas tu masukkan brasmati yang telah direndam 20 minit.....kacau2...macam buat nasi goreng lepas 5 minit ko masukkan air, daun pandan dan daun saderi. Ko biar dia masak sendiri dalam rice cooker tu....letak tuala basah atas periuk tau.....bila nasi dah masak ko kacau2 dan letakkan pewarna kuning....lepas tu biar lah nasi tu atas periuk .....warm......



Acar timun ni resepi den sendiri.....timun, carrot dan lada merah ko potong2 ikut bentuk yang ko suka....rendam ngan air kapur......Bahan2 untuk masak.......halia sikit, bawang merah 2 biji, bawang putih 1 biji, tumbuk kasi halus ye..... tumiskan dengan bahan tumbuk bersama2 dengan cili mesin sesudu, lepas garing masukkan air asam dan asam masin 3 biji yang warna merah tu mudian taruk garam dan taruk timun, carrot dan lada merah.....masakkan....mudian dah boleh hidang.....

Resepi ayam beriani ni complicated sikit.....banyak guna tomato dan guna yogurt....abeshuk cakap kalau kurangkan buah tomato barulah kaw.....anyway nanti kalau den free barulah den update resepi ni....ekceli den nak cari resepi beriani lain.....sebab resepi yang ni tak pedas langsung.....mana kena ngan jiwa den....


Lip Lap yang bangun tido lewat bertambah2 makan nasi beriani.........nasi beriani yang den masak 3 pot habis untuk santapan tengahari dan malam.....seorang satu pot

No comments: