Sapa kenal geragau turun tangan....Kalau ada yang tak kenal tu....tak pe lah mungkin kat tempat uols tak ada menantang ni......tu sebab tak kenal....kalau ikutkan definisi oleh wikipedia dia kata
Udang geragau (juga dikenali sebagai udang baring atau udang geraguk) merupakan sejenis udang yang bersaiz kecil. Udang geragau hanya boleh didapati di pantai tertentu sahaja. Udang geragau mengandungi kandungan protein yang tinggi.Di Melaka udang geragau amat popular kerana ia bahan utama dalam pembuatan cencaluk. Udang geragau boleh didapati di Pantai Klebang, Lembongan, dan Tanjung Kling.So sekarang dah faham lah kan apa itu udang geragau.....so selain daripada boleh dibuat lauk di jugak boleh dibuat kuih kodok.....geragau ini boleh didapati dalam bentuk basah dan bentuk kering.....den memang jaranglah beli geragau ni tapi kali ini Klong den bagi masa den gi rumah dia dulu.So untuk kali ni den tunjukkan cara buat kuih kodok geragau....resepinya macam buat kodok biasa tapi tambahkan geragau aje.....
Ini adalah udang geragau kering...kenal tak....ala biasa kalau ko datang kat melaka depa jual kat tepi2 jalan.....tapi dianya bermusim lah ye.....biasanya musim luruh....he...heee
Sebelum di masak ko tapis dulu takut2 masih ada pasir2 yang tersangkut kat geragau ni.....tapi kalau tak nak basuh pun suka hati ko lah kalau ada pasir ko kunyah yo...
Taruk bawang.....tepung.....dan garam secukup rasa....dan kacau sampai sebati.....
Lepas tu ko goreng ikut bentuk yang ko suka...bentuk love ke.....bujur ke....bintang ke empat segi ke......pokoknya suka hati ko lah labu.....
Siap untuk ditibai.....masa ni den cecah ngan sambal sardin.....cecah ngan sos pun sedap.....tapi sedap dia adalah subjektif ye.....yang suka....sukalah......
No comments:
Post a Comment