Wednesday, February 17, 2010

Cuti Raya Cina

Seronok betul den bila cuti tahun baru cina di up kan lagi satu hari……sebelum ni cuti sampai hari isnin sahaja…..tapi last minute dipanjangkan sehingga ke hari Selasa….so boleh lah weols pulang beraya lama sikit di Perlis…..

Perjalanan pergi dan balik dijangkakan jam teruk….weols dah memang jangkakan…tetapi alhamdulliah weols tak terperangkap dalam jam yang teruk….setakat jam yang manja2 je….tetapi tetap penat ko…..so weols plan nak berehat2 je masa kat Perlis…tapi sempat gak ke Padang Besar dan gi kenduri kahwin…..nak buek cam mana….dah orang mengajak…..

So antara aktiviti tetap kat kampong…


Perjalanan ke Perlis.....menghadapi kesukaran untuk mendapatkan makanan....kerana nak masuk ke R&R punyelah susah.....parking penuh......so makan je apa yang ada....


Tak sah kalau kat kampung tak cari buah pelam.....habis gondol pokok pelam muda...weols ambik untuk buat jeruk.....jeruk pelam buatan den dah terkenal di N.S, Melaka dan Kuala Lumpur....he..he...


Abeshuk menunjukkan tumbuh2an kepada Lip Lap.....agar dapat mengenal jenis2 tumbuhan kampung......

Ni lah rebung yang orang buat masak tu.....oooooo.....barulah den tahu.........

Cari buah durian belanda......pokok yang banyak buah tapi tinggi lah pulak......

Ni lah rutin abeshuk....menghadap mertua den menyiang ikan.....untuk pengetahuan semua....mak mertua den ni adalah juara menyiang ikan puyu peringkat zon kampung..wow.....dalam masa 10 minit boleh menyiang 15 ekor ikan puyu......terror kan.....

Menjadi penonton je....tengok pak mertua den membersihkan kolam ikan puyu......


Beratus2 ikan puyu dan ikan sepat....yang disimpan dalam kolam.....hasil dari tahan bilai.....


Ni saje2 nak tayang buah pelam muda......kasi terliur ayak liur.....

Ni pula gambar weols tengah lunch kat atas rumput dalam perjalanan balik ke PD........dah siap2 beli makanan bungkus kat Restoren Subaidah....Penang mari......bersiap sedia takut susah nak beli makanan.......

1 comment:

ahliacikgukhairul said...

len kali singgah la umah aku..