Sunday, August 22, 2010

Saman di bulan ramadhan

Tak de angin tak de asap....tiba2 je benda tu datang....benda yang kita tak nak.....tak suke.....sapa2 pun mesti nak mengelak menatang saman ni......dalam hidup abeshuk.....ni le first time dia kena saman......tapi masa tu sapa2 yang lalu kat situ semuanya kena saman.....tapi yang den herankan....dipetang ahad tu weols santai2 je....jalan2 ambil angin....ekceli nak ke PD je....tapi kalau dah tertulis weols ni nak kena saman......entah macam mana abeshuk leh konar ke jalan highway kat roundabout depan Marina tu.....tup2 depan tu ada polis buat road block......

Biasa le bila nampak polis je.....masing2 bergodoh gadah nak pakai tali pinggang........tapi weols relax je....dah biasa tempoh road block.....tapi yang den heran tu......cara polis tu tahan suruh ke tepi....ala2 kereta weols disuspek bawa benda2 salah pulak .....bertenaga betul cara polis tu suruh ke tepi.....siap minta lesen.......abeshuk pulak....mencari lesen pun mengambil masa yang lama pulak tu....wat suspen je.....Lepas dapat lesen ....siap tulis2 lagi.....tup2 dia kata weols kena saman kerana tak pakai tali pinggang.......helo cam mana dia tau hah......tak logik dia nampak....ekceli ringan aje mulut den nak menanya....tapi suara tak keluar pulak.....elok2 abeshuk aje kena saman....kang dengan den2 sekali pun kena.....senyap jelah....lepas tu den sentap sekejap......mempertikaikan kenapa abeshuk lalu situ.....sajeeeee........terus tak de mood....macam rasa nak konar balik je...

Bila kenangkan semula.....fikir positif je lah.....dah nak musim perayaan kan....mungkin ni salah satu usaha nak kurangkan kadar kemalangan........ingat ye tuan puan....bila bawa kereta jangan lupa pakai tali pinggang.....polis sekarang ni dia dah pakai kanta.........boleh nampak ooo...



Pak polisi tengah tunggu abeshuk cari lesen.......suspen aje......sabar ye pak....


Abeshuk cool aje....siap boleh senyum lagi......berapa kena bayar ni.......kalau encik bayar sebelum 14 Sept dapat diskaun RM80 aje....kalau lebih dari tarikh tu kena seratus lebih....so ingat2 lah lepas ni.....musim perayaan dah nak tiba kena berhati2 kena pakai tali pinggang ye masa naik kereta....




1 comment:

pkksabah said...

syukri memang sentiasa coooooollll